HEKLANJE

Kupnja i prodaja na Ebayu: savjeti

Aukcije su oduvijek bile popularan način kupnje i prodaje robe, od malih rasprodaja za prikupljanje sredstava u zajednici do gala događaja koje organiziraju poznate aukcijske kuće poput Christie’s i Sotheby’s. Tradicionalne dražbe podsjećaju na slike dražbovatelja koji brzo govore i udaraju maljevima kako bi sklopili posao ili raskošne sobe pune bogatih kupaca, spremnih licitirati za rijetke antikvitete i umjetnička djela.

Ali ovih dana, riječ “aukcija” priziva potpuno drugačiju sliku: kupci nestrpljivo osvježavaju internetske aukcijske stranice na svojim računalnim zaslonima, dok minute otkucavaju do konačne ponude.



Internet je promijenio način na koji ljudi rade praktički sve, uključujući način na koji kupujemo i prodajemo. Internetske aukcije stekle su nevjerojatnu svjetsku popularnost, a eBay je neprikosnoveni lider. Danas svatko s pristupom internetu može kupovati ili prodavati online. Ponuđači čak ne moraju biti u istoj vremenskoj zoni, a kamoli u istoj prostoriji. Na aukcijama eBaya kupuje se i prodaje gotovo sve, od skupih antikviteta i djela vrhunskih umjetnika, do svakodnevnih kućanskih predmeta i osobnih kreacija.

Lako se upoznati s kupnjom i prodajom na eBayu:

Kada se radi o nabavi robe po najboljoj mogućoj cijeni, ne možete nadmašiti cijene na svojoj omiljenoj aukciji. Upravo razlog zašto nas je svjetska mreža opskrbila obiljem aukcijskih stranica, a Ebay je njihov djed. Ove stranice nude robu i usluge po cijenama koje si nijedna druga marketinška arena ne može priuštiti.

Oni također pružaju pojedincima, kao i vlasnicima malih tvrtki priliku da ostvare dodatni prihod. Ostanite kod kuće Mame, umirovljenici, radnici s invaliditetom i mali poduzetnici zarađuju mala bogatstva na stranicama poput Ebaya. I to bez web stranice, vještina web stranice i bez ulaganja kapitala za pokretanje svog poslovanja.

Zapravo, potencijalni prodavač na Ebayu treba samo nekoliko jednostavnih stvari da bi stavio artikl na prodaju. Ako razmišljate o stavljanju artikla ili artikala na prodaju na Ebayu ili bilo kojem drugom aukcijskom mjestu, evo nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti prije nego što to učinite.

1. Tekući tečaj ili vrijednost na tržištu.

Sviđalo se to vama ili ne, morat ćete malo istražiti. To će vam pomoći da dođete do percipirane vrijednosti za ono što prodajete. Nadamo se da će njegov trošak stvoriti povoljnu ponudu za kupca, ali ipak biti dovoljan da prodavaču (Vama) osigura profit. Ovo će vam biti jednostavno ako čistite tavan ili garažu. Ove vrste robe mogu stvarno stvoriti povoljnu ponudu za kupca. Skupljate pronađeni novac i kupac si može priuštiti nešto što kao novo ne bi bio spreman platiti punu cijenu.



Ovisno o stavci, možda ćete htjeti provjeriti druge stranice koje imaju tu određenu stavku da vidite kakve se cijene traže. Mudro koristite sve informacije o cijenama. Ostanite fleksibilni i zapamtite, ideja je prodati, a ne pokloniti. Morat ćete pronaći sretnu sredinu između kupca i prodavača.

2. Detaljan opis artikla..

Opis vaše stavke mora biti što je moguće istinitiji. Opišite ga onakvim kakav zapravo jest. Ne pokušavajte ga pretvoriti u nešto što nije. Sve nedostatke ili nesavršenosti treba zabilježiti. Ako je u ispravnom stanju ili blizu njega, zabilježite i to.



3. Fotografija.

Nismo svi profesionalni fotografi pa ćete morati snimiti nekoliko fotografija prije nego dobijete onu prikladnu za prikaz vašeg predmeta na način koji vam je potreban za prodaju. Ako to možete prikazati dovoljno jasno i pod kutom koji potencijalni kupac može vidjeti, kao što je opisano u opisu predmeta, imate vrlo dobre šanse za prodaju.

4. Zahtjevi prodavatelja.



Bitno je da prodavač navede svoje zahtjeve za plaćanje. Najbolje je da prodavači uključe sve, a posebno dodatne troškove koji će se primjenjivati poput naknada za dostavu.

Ništa nećete prepustiti slučaju. Navedite sve. Na koji način želite primiti uplatu, koliki su troškovi dostave, hoće li ih platiti prodavač ili kupac, je li potreban depozit, kada će artikl biti poslan i slično. Sigurna sam da ste shvatili. Iznenađenja nakon prodaje su uznemirujuća i nedostaje im profesionalizma.

5. Služba za korisnike.

Služba za korisnike nije raketna znanost. Ako se prema ljudima ponašate na isti način na koji biste željeli da se prema vama ponašaju, nećete pogriješiti. Odgovarajte na sve e-mailove ili telefonske pozive, budite uslužni i ljubazni, a kako kažu, sretan kupac čini sretnog prodavatelja.