10 savjeta za uspjeh u podcastingu

Autorska prava 2006. Sharon Housley

Kako podcast raste u popularnosti, slušatelji imaju više izbora. Dakle, iako ste možda ispred konkurencije, ipak biste trebali razmišljati o načinima na koje svoj podcast možete učiniti jedinstvenim i izdvojiti od podcasta slične tematike.



1. Planirajte u skladu s tim.

Prilikom donošenja odluke i opredjeljenja za podcast, važno je razmišljati dalje od trenutka. Prije početka razmislite o vremenu koje će trajati proizvodnja podcasta. Kako će se podcasting uklopiti u trenutni raspored? Koliko često ćete podcastirati? Kako će se postupati s hostingom podcasting datoteka? Ako je podcast pretjerano popularan, kako će se generirati naknade za plaćanje hostinga? Koja je zajednička tema koja spaja sve podcastove u seriji? Ne razmišljajte samo o širokoj temi, već io raznim epizodnim temama koje se uklapaju u širu temu. Po čemu ćete se razlikovati ili razlikovati od drugih podcasta o sličnom sadržaju? Ako pristupite podcastingu s malo predumišljaja, pripremit ćete se za uspjeh.

2. Izvorni sadržaj.

Kao i svaka medijska tvrtka, da biste privukli i zadržali publiku, morat ćete ponuditi originalan sadržaj ili ga u najmanju ruku prezentirati na originalan način. Razmislite o dugoročnoj strategiji koja će pomoći vašoj emisiji da se razlikuje od drugih.

3. Pređite na stvar.

Jibber Jabber je zabavan, ali ne do te mjere da isključuje kvalitetan sadržaj. Slušatelji u današnjem društvu nemaju vremena za neprestano lupetanje. Ako imate nešto za reći, iznesite to u razumnom roku. Smanjite neslaganje i usredotočite se na kvalitetan sadržaj.

4. Napravite domaću zadaću.



Ne samo da su neispravne informacije odgovornost, već će netočne informacije dugoročno naštetiti ugledu emitera – baš kao što je novinarov kredibilitet najvažniji za njihov uspjeh. Važno je da su podaci koje dajete točni. Iako bi biti šokantan mogao biti kratkoročno privlačan slušateljima, većina će ostati lojalna izvoru koji je pravilno provjerio sve njihove informacije.

5. Dosljednost.

Najbolji sadržaj je dosljedan sadržaj. Podcasti bi trebali sadržavati uvjerljiv sadržaj s epizodnim naslovima koji su ujedinjeni zajedničkom širokom temom. Format podcasta trebao bi biti dosljedan, postojan i stabilan. Svaka emisija trebala bi biti približno iste duljine i sadržavati zajednički format.



6. Bezvremenski sadržaj.

Sadržaj koji je bezvremenski ima dugi vijek trajanja. Emiteri će imati više koristi od sadržaja koji je bezvremenski i koji se može učinkovito arhivirati. Sadržaj “Kako” koji rješava probleme često će imati dugotrajnu privlačnost i vijek trajanja. Kada birate teme, razmotrite dugoročne učinke određenog djela i odredite hoće li se uklopiti u široku temu emisije.

7. Artikulirajte riječi.



Kvaliteta audio sadržaja je važna. Sjetite se posljednjeg puta kada ste čuli dobru pjesmu, na loše podešenoj radio postaji; bez obzira na to koliko vam se sviđa pjesma, većina nas bi pomaknula brojčanik. Slušatelji se neće htjeti naprezati da čuju podcast; obratite posebnu pozornost na artikulaciju. Još jedna važna stavka vrijedna pažnje je da podcasti imaju globalni doseg i često globalnu privlačnost. Smanjivanje naglaska često će proširiti slušateljsku publiku podcasta.

8. Optimizirajte podcaste.

Naslovi podcasta trebaju biti optimizirani za uključivanje podataka koji se odnose na sadržaj podcasta. Razmislite o temama kada birate naslov i opis podcast kanala. Koristite kritične i povezane ključne riječi i fraze koje se odnose na zajedničku temu. Tekst u feedu važan je i za optimizaciju feeda i za privlačenje slušatelja. Mnogi direktoriji podcasta indeksiraju sadržaj podcasta pomoću informacija sadržanih u kanalu i stavkama, naslovima i opisima. Upotrijebite ova tekstualna polja kako biste učinkovito zaokupili interes slušatelja.

9. Očekivanja slušatelja.

Slušatelji će uvijek očekivati određene stvari od emitera. Kako bi se održala slušanost, važno je da su emisije dosljedne i da zadovolje očekivanja slušatelja. Iako je u redu eksperimentirati, odstupanje daleko od onoga što slušatelj očekuje često će razočarati.

10. Arhiva.

Mnogi će novi slušatelji htjeti pregledati prethodne emisije. Razmotrite načine da starije emisije učinite dostupnima putem arhiva. Arhive omogućuju emiterima još jedan kanal da iskoriste sadržaj. Održavanje arhiva starijih podcastova moglo bi dovesti nove slušatelje i zadovoljiti slušatelje koji se jednostavno ne mogu zasititi. Podcasti zahtijevaju napor, ali slijedeći osnovne smjernice i dobro promišljajući stvari, podcasti mogu biti ključni u povećanju web prometa i komunikacije unutar zajednice.