Činjenice o kreditnim karticama

NAKNADE KOJE SE PLAĆAJU

Pod bilo kojim okolnostima, većina kartičarskih kuća naplaćuje sljedeće:
Godišnja naknada Plaća se kao korisnik kartice
Naknada za gotovinski predujam. Plaća se kada se kartica koristi za gotovinski predujam; obično paušalna naknada ili postotak od predujma
Naknada za prijenos stanja. Plaća se kada se stanje s druge kreditne kartice prenese na drugu karticu. Čekovi se obično šalju za isplatu kartice. Prijenos stanja događa se kada se ček koristi za podmirenje iznosa duga na drugoj kartici.
Naknada za zakašnjelo plaćanje. Plaća se ako je plaćanje izvršeno nakon datuma dospijeća
Naknada za prekoračenje kreditnog limita. Plaćeno za plaćanja koja premašuju kreditni limit
Naknada za povećanje kreditnog limita. Plaćen zahtjev za povećanje kreditnog limita
Naknada za postavljanje. Plaćeno za otvaranje novog računa kreditne kartice
Naknada za povrat artikla. Plaćeno za vraćene čekove kada je plaćanje računa čekom izvršeno zbog nedostatka sredstava (što znači da je ček vraćen)
Ostale naknade. Plaćanja izvršena putem telefona, pokriće troškova za izvješćivanje kreditnog ureda, pregled računa, pružanje ostalih korisničkih usluga. Ostale naknade i naknade informacije su koje se mogu pronaći u ugovoru o kreditnoj kartici.



KREDITNO OGRANIČENJE

Kreditni limit je maksimalni trošak – za kupnju, predujmove u gotovini, prijenos stanja, financijske troškove – koji se mogu naplatiti s kreditne kartice. Naknada za prekoračenje kreditnog limita bit će plaćena za prekoračenje kreditnog limita.

ZNAČAJKE I POTICAJI
Mnoge kartičarske kuće nude poticaje i posebne značajke za korištenje kartice:
Popusti za novac s popustom pri kupnji
Redovne letačke milje ili minute za telefonske razgovore
Dodatno jamstvo za kupljene artikle
Osiguranje za rent-a-car
Osiguranje za nezgode nastale tijekom putovanja
Registracija kreditne kartice, u slučaju da je novčanik izgubljen ili ukraden i napravljena je prijava nestalih kreditnih kartica
Za određeni iznos, kreditne kartice također mogu ponuditi,
Osiguravajuće pokriće za plaćanje salda kreditne kartice za vlasnike kartice koji ostanu bez posla ili s invaliditetom ili iznenada umru. Premije se obično plaćaju mjesečno, što omogućuje otkazivanje plaćanja ako su uplate veće od željenog iznosa plaćanja ili ako osiguranje više nije potrebno.
Osiguranje za prvih 50 USD troškova u slučaju gubitka ili krađe kartice. Troškovi iznad 50 USD zaštićeni su saveznim zakonom.

Prije korištenja ovih posebnih značajki, pažljivo odlučite jesu li te značajke korisne. Nikad ne plaćajte za značajku koja nije potrebna ili nije korisna.