Odabir kreditnih kartica – osnove

Zaista postoji nevjerojatna raznolikost kreditnih kartica dostupnih današnjim potrošačima; broj opcija je jednostavno nevjerojatan. Praktično svaka tvrtka ovih dana ima neki oblik pridružene opcije kreditne kartice dostupne svojim klijentima. Iako je većina ovih kartica povezana s jednim od glavnih brendova kreditnih kartica, kao što su Visa, Mastercard ili American Express, one i dalje predstavljaju glavni izvor opcija između kojih možete birati. Zato je važno vratiti se osnovama i sjetiti se koji su temeljni razlozi zašto ste se uopće odlučili za kreditnu karticu.

Ispod su neki od razloga zbog kojih tražimo kreditne kartice i neke od značajki koje bismo trebali moći pronaći u njima, ako su zaista tako dobra ponuda kao što tvrde.



-Nudi li kreditnu karticu tvrtka koju poznajete i kojoj vjerujete?

-Koja je godišnja postotna stopa (APR) za karticu?

-Je li ovo privremena, početna ili stalna stopa?

-Koji je kreditni limit koji su vam ponudili?

-Koliko često vam se naplaćuje?

-Kako se izračunavaju otplate i je li nepodmireni iznos bez kamata ako svaki mjesec otplaćujete cijeli iznos?

– Postoje li drugi troškovi ili naknade povezani s karticom?



Sve su to važna pitanja koja biste si trebali postaviti prije nego što obrazac za prijavu pošaljete natrag tvrtki. Međutim, iako se ova pitanja mogu činiti kao jednostavna pitanja s jednostavnim odgovorima, možda nisu tako jasna kao što se čine.

Na primjer, vaša će banka obično biti tvrtka s kojom ste upoznati i znate da joj možete vjerovati. Međutim, to ne znači automatski da biste trebali prihvatiti njihovu kreditnu karticu. To nije zato što će uvjeti biti nepovoljni u usporedbi s drugim zajmodavcima, već zato što biste trebali razmišljati o posljedicama ako se dokaže da niste u mogućnosti otplatiti račune svoje kreditne kartice. Iako je bez sumnje ozbiljna stvar zaostajati u plaćanju kreditnom karticom, za većinu ljudi to će biti još ozbiljnije ako je to i njihova banka koja kontrolira njihove hipoteke i druge financije.

Također, iako će se APR izračunati na standardan način za sve zajmodavce, to nije jedini aspekt cijene kartice koji biste trebali promatrati. Dok se APR može činiti privlačnim, bit će manje ako tvrtka naplati velike naknade za zakašnjelo plaćanje ili zadrži pravo na promjenu vaše kamatne stope u budućnosti.



Također, ako se vaš izbor kreditne kartice temelji na nagradama koje nudi ta određena kartica, trebali biste uzeti u obzir sitna slova povezana s dodjelom tih nagrada. Na primjer, jeste li znali da ako prekoračite svoje kreditno ograničenje s određenim kreditnim karticama, gubite sve nagrade koje biste dobili na svoju potrošnju u tom mjesecu? Također, isto se može primijeniti ako ne izvršite barem minimalnu uplatu u bilo kojem mjesecu, kartičarska kuća može povući vaše nagrade i za to.

Ukratko, iako je danas možda lakše doći do kreditne kartice nego što je bilo u prošlosti i postoji mnoštvo tvrtki koje su spremne posuditi vam, trebali biste zapamtiti da su ugovori o kreditnim karticama složeni ugovori i trebali biste razmisliti o svim aspektima toga prije nego što se uključite.