Bloganje za novac? Evo kako koristiti društvene mreže za promociju

Scena društvenih mreža uzletjela je poput NASA-inog svemirskog šatla. Gromovit, moćan i nikad ga se ne da uhvatiti. U ovom članku ispitujemo kako profesionalni blogeri (oni koji se oslanjaju na blogiranje za život) mogu koristiti društvene mreže za promoviranje svojih blogova.

Prvo, u slučaju da ste novi u bloganju, trebali biste pronaći najbolji način da unovčite svoj blog – postavite neke pridružene veze i možda nekoliko Google Adsense prikaza kako bi posjetitelji odmah mogli početi pridonositi prihodu vaših blogova.



Zatim, sve se svodi na sitnice stvarnog promoviranja vašeg bloga. Kada je riječ o promoviranju blogova, mnogi vlasnici blogova odlučuju prepustiti tražilici da radi umjesto njih. Tražilice kao što su Google, Yahoo i MSN koriste posebne tehnike koje čitaju sadržaj na vašoj web stranici. Taj se sadržaj zatim koristi za rangiranje vaše web stranice s određenim ključnim riječima. To znači da vodite blog o maturi u srednjoj školi u New Yorku, velika je vjerojatnost da će se vaš blog pojaviti u pretraživanjima srednjih škola u New Yorku. Iako su mnogi blogovi uspješno rangirani u tražilicama, nisu svi. Zato vam se savjetuje da se ne oslanjate isključivo na tražilice kada je riječ o promociji vašeg bloga.

Kao što je ranije spomenuto, ako se volite sastajati ili razgovarati s ljudima na mreži, postoji velika vjerojatnost da pripadate web stranici ili zajednici društvenog umrežavanja. Pojedinci s kojima razgovarate i koji su u vašoj zajednici vjerojatno su pojedinci koje želite ciljati. Budući da većina web stranica za društveno umrežavanje radi na povezivanju korisnika interneta koji imaju iste ciljeve i zajedničke interese, postoji velika vjerojatnost da će vaši prijatelji na mreži uživati čitajući vaš blog. No, prije nego što mogu čitati vaš blog, morate im dati do znanja da postoji.

Kada je u pitanju promicanje vašeg bloga na web stranicama društvenih mreža, imate nekoliko različitih opcija. Vaša prva opcija je uključiti poveznicu na svoj blog u svoj profil zajednice ili stranicu profila. Ovo će omogućiti drugim članovima zajednice da provjere vaš blog, samo ako to žele. Drugi način je da svoje online prijatelje obavijestite o svom blogu putem privatnih poruka. Nakon što se pridružite web stranici društvene mreže i stvorite ili se pridružite mreži prijatelja, trebali biste lako moći komunicirati s tim prijateljima. Slanje privatnih poruka svakom od vaših prijatelja s informacijama i vezom na vaš blog obično je učinkovitije nego samo postavljanje veze u vaš profil ili na stranicu vašeg profila.

Iako postoji velika vjerojatnost da ste već član popularne društvene mreže, možda niste. Ako još niste član, ali biste to željeli postati, morat ćete pronaći web mjesto za društveno umrežavanje da biste se pridružili. To se lako može učiniti standardnim internetskim pretraživanjem. U svojoj pretrazi vjerojatno ćete pronaći brojne popularne mrežne stranice, kao što su MySpace, Facebook, FriendFinder, Yahoo! 360 i Orkut. Prije nego što postanete član zajednice na jednom od ovih mrežnih mjesta, možda ćete htjeti najprije ispitati web mjesto kako biste bili sigurni da je sve ono što želite.

Kao što lako možete vidjeti, postoji niz različitih načina na koje možete promovirati svoj blog na društvenim mrežama na mreži. Nikada se ne zna, ali osim promoviranja bloga, usput možete steći i nove prijatelje.